Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

“Aquí hay luz”, dins: El círculo de los mentirosos. Cuentos filosóficos del mudo entero, per Roser Ros

“Aquí hay luz”, dins: El círculo de los mentirosos. Cuentos filosóficos del mudo entero

CARRIÈRE, Jean Claude

Barcelona: Lumen, 2000

Per boca d’una bona amiga em vaig assabentar de la recent publicació d’un recull de contes. Estava segura que a mi m‘agradaria molt. Li vaig agrair la primícia (en aquesta nostra societat de la informació, les notícies que t’arriben per un canal proper –com és el de l’amistat–, són les que tenen més possibilitats de deixar el seu record en el propi substrat emocional) i vaig córrer a la llibreria a comprar-me la novetat i a capbussar-me dins les seves pàgines. La meva amiga tenia raó. Ni fet a mida! Ideal per a molts dels que ens dediquem a vell i renovat ofici d’explicar contes. El que més em va interessar del seu contingut no van ser, ni de bon tros, els molts relats que s’inclouen, sinó les pàgines preliminars que fan de pròleg al recull.

Amb gran austeritat expressiva, l’autor defineix de manera excel·lent un perfil de narrador que s’adiu perfectament amb la mena de narradora que jo voldria arribar a ser quan fos gran. Per fer-vos venir ganes de llegir només us faré cinc cèntims d’allò que per a mi és essencial per a l’ofici de narrador. Diu Carrière: La única ambición del narrador es parecer necesario. Como un campesino o un panadero. /…/ El verdadero narrador es casi una bruma, una alta torre perforada por el azar. Vientos portadores de mensajes lejanos se precipitan en esta torre y la torre resuena al paso de los vientos, hasta el punto de que por instantes nos parece reconocer una voz.

I per acabar, un petit detall: l’autor confessa que la confecció d’aquest llibre li ha costat vint-i-cinc anys de la seva vida! És que, no ens enganyem, per arribar a ser un bon mentider/narrador cal un bon feix d’anys i molt d’ofici. Us ho diu una aprenent de mentidera/narradora.

Roser Ros i Vilanova

Revista N. Núm.1. Primera etapa. notícia de llibres per a explicar a adults. Any 2000. pp. 14