Articles Revista n

VET AQUÍ UN GAT, VET AQUÍ UN GOS… AQUEST CONTE NO S’HA FOS per Nati Calvo

VET AQUÍ UN GAT, VET AQUÍ UN GOS… AQUEST CONTE NO S’HA FOS

per Nati Calvo

Joaquim Carbó, Teresa Duran, Pep Albanell, Joana Raspall, Mercè Company i Olga Xirinacs tenen una cosa en comú: tots sis són grans autors vius de literatura infantil i juvenil catalana. Això no exclou que alguns d’ells també naveguin amb altres registres literaris, però tots estaríem d’acord en assegurar que el conjunt de la seva obra forma part del patrimoni cultural de tots nosaltres.

Des d’aquesta premissa es treballa des de fa uns anys a Biblioteques de Barcelona per oferir unes sessions anomenades Llibres en escena –dintre del programa d’activitats Lletra petita adreçat al públic familiar– a partir de les quals s’han pogut crear diferents espectacles de petit format amb alguns dels contes o poemes d’aquests autors. Cada proposta ha estat producte d’un treball estimat i acurat entre les persones que hi hem format part. Només ens ha mogut un objectiu: retre homenatge i encomanar la bellesa de la literatura per a infants dels nostres estimats autors i que ells hi participin també en aquesta aventura.

Titelles Marduix va inaugurar aquests teatres íntims amb els nostres estimats clàssics del segle XX/XXI. Amb l’obra de Joaquim Carbó, «El Miquel sobre l’asfalt», el teló del teatret de titelles va pujar per oferir «un conte actual amb sabor de rondalla tradicional» on el fantasiós protagonista viurà un seguit de peripècies.

Aquest apassionat viatge no es va poder aturar perquè Marduix va continuar el camí amb una coneguda obra de Teresa Duran, «Els ocells de Madó Fàtima». Un conte que contaràs que neix en una parada de prodigiosos ocells i de prodigiosa narració.

«El Jardí de música i cristall», basat en un dels molts contes de Pep Albanell (conegut també com a Joles Sennell) obrí un món de fantasia perquè les princeses i els monstres són certament peculiars. És clar que… peculiar és i també únic el món fantàstic d’aquest autor.

Molt abans que la Joana Raspall faci els 100 anys l’any vinent, vam convidar de nou Titelles Marduix a crear un petit espectacle ple de tendresa i de versos. Amb «Meitat tu, meitat jo» els titellaires ens conviden a pujar al vaixell i a navegar per una mar sense onades i per tots els colors del món. Una enfilada de poemes representats plàsticament que ens porta vers l’univers suggeridor i imaginatiu dels versos de l’estimada Joana Raspall.

No podia faltar a aquestes cites màgiques un dels grans personatges fantàstics que ha donat la literatura infantil: la Nana Bunilda de Mercè Company. Ara podem passejar l’univers d’aquesta autora gràcies a la Mercè Rubí i a la seva narració amb objectes de contes com «La Nana Bunilda menja malsons», «En Remigi el campaner» i «En Gil i el paraigua màgic».

I deixem els versos d’Olga Xirinacs com a cloenda. David Lain pot encisar i, alhora, fer riure amb «Poemes de vora mar», un espectacle de titelles que posa en solfa l’obra poètica per a infants de l’autora. Històries de peixos i altres habitants de la mar salada mediterrània per inundar de paraules i ritme les àrees infantils de les biblioteques.

I si bé aquest és el final del relat sobre un treball sensible i acurat, és també un relat sobre persones que estimen la literatura per a infants i l’art de la narració i el teatre. Tots els autors representats han agraït aquests reconeixements i, en alguns casos, les propostes s’han inclòs en altres marcs literaris, com la Setmana del Llibre en català, Món Llibre o Barcelona Poesia.

Però no ens deturem aquí. Encara ens queda un llarg tram de periple en el que, per sort, continuarem gaudint també del món imaginari de nous d’autors i autores.

Revista n 9. segona època. Es cou per aquí. 2012 p. 20

Fes un comentari