Articles Revista n

EL MILLOR FESTIVAL per Carles Alcoy Sánchez

EL MILLOR FESTIVAL

per Carles Alcoy Sánchez

Sens dubte, el millor festival de narració oral

Vet aquí un dia que des de la revista N em van demanar que fes una crònica sobre festivals i trobades de narradors. I passa que, si algun té una virtut i la dius li semblarà poc, i si algun té una mancança i la dius, li semblarà massa. Així, ni fent servir el vell artifici de dir les coses des de l’afecte –com aquell qui té un fill d’adolescència amb ira, i enlloc de dir-li bord i brutal, li diu franc i viu de geni–, no me’n sortiré.

És clar que a més els festivals contracten narradors, i jo, en sóc. Puc caure aleshores en la simplicitat més simple de dirne sols les gràcies, i fer d’adulador llépol i, per tant, carregós.

Entre les brases del recel i el foc de l’adulació he decidit refugiar-me en la ignorància: fet i fet jo he anat a pocs festivals, no hi entenc gaire jo, d’això, per tant una llista, un seguit d’informació serà suficient per sortir-me de l’encàrrec… però… ai! I si me n’oblido algun? Perquè quasi és pitjor no parlar-ne, que parlar-ne malament. És a dir, tampoc no puc restar al marge del compromís fent una llista.

No puc així, ni dir la veritat, per brutal; ni mentir, per llagoter; ni enumerar per ignorant… però els antics donen una sortida.

Mireu: Un bon festival!

  • Un bon festival de narradors és aquell que aconsegueix, a més de donar els exemples dels millors i el seu lluïment, donar ocasions als nous perquè emulin, aprenguin i millorin.
  • Un bon festival de narradors ha de ser també agradable al públic i no sols als narradors. Un bon festival no hauria d’estar portat, purament per un objectiu laboral, o pecuniari. Una bona programació anual no és un festival.
  • Un bon festival de narradors no hauria de fomentar esperits sectaris, ni cercles, ni bàndols, sinó afavorir el treball comú, l’intercanvi d’informació, i la companyonia. Un bon festival ha de ser prou gran com per ser divers, i prou petit com per ser abastable.
  • Un bon festival s’ha de repetir, i ha de tenir més d’una convocatòria, un festival d’un any no és festival (és un intent). Un bon festival ha de tenir un fàcil accés i unes condicions d’estada amables i un marc bonic.
  • Un bon festival no ha de ser dens, carregat d’actes oficials ni multitudinari i amb gernacions per tot. Un bon festival mereix que s’aplaudeixi i es recordi els organitzadors per la seva feina discreta.
  • Un bon festival …………………………………………………………..……… (i aquí poseu els noms que us sembli)

Revista n 9. segona època. Menú de festivals. 2012 p. 8