Esdeveniments Revista n

Biblioteca de Vila-seca: 10 anys de contes 2001/2011 per Núria Llebaria

Biblioteca de Vila-seca: 10 anys de contes 2001/2011

per Núria Llebaria

L’any 2011 hem celebrat el 10è aniversari de la programació de contes infantils i ho volem compartir amb tots aquells que ens han acompanyat al llarg d’aquests anys: infants, famílies i narradors. Per això hem preparat un resum del que ha estat el dia a dia, l’experiència i les vivències dels qui hem treballat en el projecte i dels nostres oïdors.

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’any 2001 es va engegar des de la Biblioteca la programació de conta contes, adreçada al públic infantil i a les famílies, amb els objectius de promoure el gust per la lectura i fomentar l’hàbit d’escoltar històries entre els més petits. L’èxit inicial de les sessions ens va animar a continuar el projecte i fer-lo créixer, donant-li un format de cicle anual, una proposta estable de foment de la lectura adreçada a un públic familiar que va assumir la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca. En tots aquests anys ens han seguit prop de 7.000 persones, entre infants i adults, una mitjana de 50 usuaris per sessió. Una xifra que ha crescut respecte als primers cicles i que s’ha mantingut estable els darrers anys.

AMB QUI HEM TREBALLAT

En aquest llarg recorregut ens ha acompanyat la narradora, il·lustradora i mestra Rat Cebrián, que s’ha fet càrrec del procés creatiu dels cicles, de la coordinació de la programació i de la narració de contes. Hem comptat amb una colla de contacontes professionals, gent d’aquí, de les nostres comarques, com la Carme González, la Sílvia Palazon, l’Imma Pujol o la Muntsa Plana, i narradors d’altres indrets dels Països Catalans. Una llista llarguíssima de professionals que ens han deixat instants màgics d’intenses emocions. Hem treballat també amb l’il·lustrador tarragoní Hugo Prades, que s’ha fet càrrec del disseny de bona part dels cartells i calendaris, i ha posat la imatge més divertida i enginyosa al projecte.

PER QUÈ UN CICLE?

El format de cicle anual ens ha permès treballar una temàtica comuna en totes les sessions, i crear d’aquesta manera un fil conductor per a tots els espectacles: una mateixa ambientació, repetició de textos sobre l’hàbit d’escoltar contes a l’inici de cada sessió, premis a l’assiduïtat, etc. Elements de continuïtat que han afavorit els vincles i la complicitat amb el públic. Els cicles han tractat temàtiques diverses, les quals ens han portat per tots els continents; hem conegut velles tradicions i cultures, animals fantàstics, personatges terrorífics, divertits i màgics; hem escoltat històries de música, òperes… I enguany, per celebrar l’aniversari, ho hem fet amb els contes d’aquí, els de sempre. El cicle Contalans 2011 ha portat a la biblioteca la veu dels contes catalans populars més tradicionals.

EL PÚBLIC

Inicialment ens vam adreçar als infants a partir de 5 anys i les seves famí- lies: pares, mares, avis, àvies, germans grans… Amb el temps, aquest públic ha anat canviant i els nostres oients són cada cop més menuts: darrerament s’han incorporat com a espectadors infants menors de 3 anys. Per donar resposta a aquesta nova audiència hem reorientat els cicles intercalant sessions que treballen espectacles de caire més infantil, com ara ballmanetes, sessions amb titelles i escenificacions més vistoses.

LA VEU DEL NOSTRES USUARIS

Hem volgut donar també la paraula al nostre públic, als oïdors, pares i fills, que ens han acompanyat al llarg d’aquests anys perquè ens expliquin la seves vivències, el que els ha frapat, el que els ha emocionat… En definitiva, que han tret de l’experiència d’escoltar contes.

La iniciativa de los cuentacuentos mensuales nos ha hecho a mi hija Judit y a mí (también a mi padre) tener una excusa para acercarnos a los libros, la música y el cine a través de la biblioteca. Es un lujo y un privilegio fantástico, muchas gracias.

José Luis Corpas, 49 anys

La meva experiència amb els Contacontes? Devia tenir uns… 9, 10 anys, potser, i recordo especialment que van explicar un conte d’un dimoni que va fer un pacte amb un pagès. El que recordo del cert és que m’ho vaig passar molt bé amb els contes i que vaig riure molt.

Alba Moreno Aranda, 18 anys

Per als nens anar cada mes a la sessió de contes és una sorpresa: què explicaran?, qui ho explicarà? Per a nosaltres és una activitat per compartir que ens permet relaxar-nos i deixar-nos endur per la nostra imaginació. En gaudim en família i ens serveix d’excusa per parlar amb ells de les històries que han escoltat, a més de ser una manera lúdica d’apropament a la biblioteca i d’apropament als llibres, la lectura i la cultura. És una activitat molt recomanable ja de ben petits.

Lourdes Rofes, 37 anys

Revista n 7. segona època. Es cou per aquí. 2011. p.24

Fes un comentari