Revista n Vida associativa

La llista bull per Blai Senabre

La llista bull

per Blai Senabre

Seré sincer, quan m’he posat a escriure aquesta crònica de la llista lo primer que m’ha vingut al cap ha sigut canviar el títol de la secció i passar a nomenar-la «la llista NO bull» perquè la sensació que tenia era que la llista no es movia, no passava res de trellat i semblava com si s’haguera convertit en un «tauler d’anuncis» i poc més, sobretot després de les poques reaccions a coses enviades tan interessants com el text de la Reunión Nacional de Narradores Orales de la UNEAC (Cuba) o les reflexions d’Enrique Páez arran de la mort d’una companya gallega «en acte de servei». La veritat és que no sentia ninguna motivació per a posar-me davant l’ordinador, però com ja he comentat altres vegades, sóc de tarannà positiu així que utilitzant la tècnica de l’AMP (Actitud Mental Positiva) vaig començar a calfar-me el perol a vore per què no hi havia hagut reaccions últimament, i després de rumiar una bona estona ho vaig vore clar: la culpa és del Papa! Sí, el Sant Pare ve a Barcelona i això té totes les narradores i tots els narradors atabalats i trasbalsats buscant banderetes, organitzant-se les agendes per poder anar a ovacionar al papamòbil i què sé jo quantes coses més deuen estar preparant els companys d’ANIN per a aquesta data tan senyalada. Una vegada desaparegut eixe núvol negre que tenia a sobre, he pogut vore les coses amb un aire més fresc i positiu i he decidit anar a buscar els correus de fa quasi un any per poder revisar el que ha anat succeint a la llista i la veritat és que sí que han passat coses, unes bones, altres no tant, però en conjunt m’han retornat una miqueta la confiança i per això les recordaré. Hi va haver una demanda de contes d’arbres i es van rebre algunes respostes, però com sempre passa amb les demandes de contes, el demandant no va fer un document-resum amb totes les recomanacions, cosa que seria molt interessant per a tots… la cosa anava rutllant més o menys amb alguna consulta, alguna petició de narradors i poc més fins que va arribar a la llista un «correu intrús» informant d’una campanya de donació de calçat… Això va provocar alguna reacció airada, però va servir per ajudar a tancar una ferida que estava oberta des de feia temps i, especialment, va servir per assabentar-nos dels problemes de comunicació segons el Dr. Joan Carles Surís:

Lo  que pasa es que a menudo los humanos (¡todos!) tenemos problemas de comunicación. Algunos piensan que es un mal endémico entre generaciones y estoy seguro que muchos de ustedes, si tenían algún problema con sus propios padres, pensaban que a ustedes no les sucedería lo mismo y que con sus hijos sí se entenderían. Carol Noel cita que cuando dos personas se comunican entre sí pasan las siguientes cosas:

Lo  que usted deseó decir.

Lo  que usted quiso decir.

Lo  que usted dijo.

Lo  que usted cree que dijo.

Lo  que la otra persona le oyó decir.

Lo  que la otra persona cree que le oyó decir.

Lo  que la otra persona piensa que usted quiso decir.

Lo  que la otra persona siente acerca de lo  que usted dijo.

Lo  que la otra persona dice acerca de lo que usted dijo.

Lo  que usted piensa que la otra persona dijo acerca de lo que dijo usted.

I quasi a continuació de tot això, una miqueta de debat sobre preus de formació a monitors adobat amb un correu no gaire explícit i amb un títol que no correspon (ai… és que no hi ha manera que possem l’assumpte que correspon a cada correu, sort que de seguida es va rectificar…). Però com quasi sempre el debat es va tancar quan l’Os mandrós va donar informació molt detallada sobre la qüestió. Per cert, que també ens va donar una molt bona i alegre noticia: el 13 de novembre va néixer la seua filla Milena, feliç aniversari que qualsevol dia fa un any!! Bé, bé, bé… estic veient que si seguisc aixina, detallant punt per punt tot el que ha anat passant a la llista en gairebé un any, aquest article pot ser moooolt llarg, aixina que abeviaré. A manera de resum us diré que.

−Va aparèixer de nou el tema sgae i hi va haver molts comentaris i molta informació que va quedar en l’aire.

−Hi va haver una demanda de cuentos de barro de la qual no tenim informació pel que fa als contes proposats.

−Ens hem assabentat del tancament de locals on programaven contes.

−Hem gaudit de tenir companyes d’ofici mediàtiques, que ja és hora que els mitjans de comunicació se’n recordin de la narració oral, cony.

−Hem sabut de premis concedits a socis.

−Ens hem informat de la publicació de llibres de socis.

−Hem conegut la celebració d’events diversos: Trobada estatal de narradors al Pais Valencià, Linguamón, Fira de contes a Medinyà, III Memorial Yolanda Sin, I trobada Contexconte

−Se’ns ha recordat la celebració de festivals de narració: Encontes, Eva, Areyns de contes, Riu de contes, Carcaixent conta, Multipolar, Munt de mots.

−Ha aparegut el tema de facturació, com facturar, empreses que facturen i es va tocar també de nou el tema de professional / no professional i va aperèixer de nou l’associació de narradors professionals i jo em pregunte: aquesta associació no se li ha passat pel cap fer una presentació de la mateixa mostrant els seus objectius i les seues propostes? Bé, supose que si no ho fan, les seues raons tindran.

−Ha sorgit el tema de què passa quan t’anul·len un bolo.

−Hem rebut informació de cursos diversos. Veient-ho aixina en conjunt, no està malament i segur que es queden coses fora, i per això rectifique l’inici de l’article: la lista segueix bullint i fent xup xup, però vull aprofitar aquestes línies per a fer un parell de sol·licituds i poder aprofitar bé el caldo que es cou a foc lent en aquesta llista:

1 –Seria molt interessant que hi hagués un grup de socis que s’encarregaren de recollir i contrastar totes les informacions aparegudes i que apareguen sobre temes importants i que ens poden servir a tots (fiscalitat, facturació, professionalitat, preus, sgae, etc, etc). Eixa informació podria estar penjada al web i aixina evitaríem que cada cert temps anaren repetint-se qüestions. Aquesta demanda ja l’he fet diverses vegades i seguiré fent-la ja que crec que és molt necessària i a la millor, posant-me pesat….

2 –També seria molt interessant que qui faça una demanda de contes sobre alguna temàtica es comprometa a fer un resum de totes les respostes amb propostes que haja rebut, via llista o en privat, i ho envie per a penjar-ho al web. Aixina, poquet a poquet, anirem fent una bibliografia temàtica que ens pot ser de molta utilitat.

Tenim una llista-olla fantàstica i en les nostres mans està evitar que es transforme en una llista-olla-express d’eixes que couen molt ràpid però s’hi perden els matisos de sabor. Que no hi ha res com les coses cuinades a foc lent, molt lent, i si no que li ho pregunten als narradors orals… Bon profit!

Revista n 5 – 6. segona època. La llista bull. 2010. p. 18

Fes un comentari