Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

Tres contes meravellosos del segle XIV, Lola BADIA

Tres contes meravellosos del segle XIV

Lola BADIA. Edició i comentaris

Barcelona: Quaderns crema, 2003

Ara tenim la sort de poder llegir tres contes meravellosos del segle XIV convenientment traduïts i comentats per Lola Badia. Aquesta estudiosa contextualitza els textos i ajuda a entendre les diferències i semblances entre gèneres tan pròxims com novel.la, conte, faula i lai narratiu. També aclareix les raons literàries i el deute històric dels escenaris on es desenvolupen els fets i també la manera d’actuar i de ser dels seus protagonistes.

Entre els tres contes n’hi ha un, Frare-de-goig-i-Sor-de-plaer que és el primer testimoni literari occidental del tema de la bella dorment, reprès més tard a la novel·la francesa Perceforest, al segle XVII, per Basile i Perrault, recollit al segle XIX pels germans Grimm i versionat al cinema per Walt Disney al segle XX. L’època en què va ser escrit aquest primer testimoni fa que tingui importants diferències respecte dels que solem conèixer. Posaré tan sols un exemple “la donzella un bon dia va morir sobre la taula de menjar, mentre escoltava els joglars i tenia un àpat suculent.” Si tenim en compte que la seva és una mort temporal, podem imaginar quin despertar devia tenir la gentil dama amb el bes de l’amant i el sentit del gust i l’oïda ben plens. Tota una filosofia de la vida i de la mort.

En fi, és un petit llibre ric en descobertes i bonic de llegir. Us el recomano vivament.

Roser Ros

Revista N. Núm. 7. Primera època. Llibres. Any 2003, p. 10

Fes un comentari