Esdeveniments Revista n

Sopa de contes

“Sopa de contes”

És a punt de cloure la programació anual de conta-contes de la biblioteca de Vila-seca, al Tarragonès per a l’any 2003, que ha comptat amb els següents objectius:

Oferir als infants (i adults acompanyants) la possibilitat de gaudir de la màgia de la narració oral que, especialment enguany, ha tingut tots els elements significatius dels contes per a infants: Cada dia la sessió ha estat monogràfica: Bruixes, Germans petits, Vampirs i fantasmes, Llops…

Educar els oients (infants i adults) envers l’audició de contes: silenci, actitud receptiva, implicació en el context i l’ambientació…

Donar continuïtat a l’hàbit iniciat el curs anterior d’audició d’històries narrades (L’any passat vam programar “Contes d’arreu del món”).

“Sopa de contes” ha constat de deu sessions (una mensual des del mes de març fins el desembre) que es feien els dijous o bé els divendres. L’alternança ve del fet que les activitats extraescolars que fan els joves usuaris de la biblioteca acostumen a tenir un dia fix i d’aquesta manera es permet a tothom una major possibilitat d’assistència.

El primer dia d’activitat es presentà una cançó interactiva on s’introduïren els hàbits que volíem treballar: l’escolta atenta, l’actitud receptiva, el respecte envers els companys/es i també els elements dels contes que treballaríem a les sessions. Cada dia abans de la sessió l’hem cantada.

També el primer dia es presentà tot el cicle. Com que ens vam proposar de fer una sopa de contes, a la sala tenim una gran olla. Allà hi anem ficant per fer un bon brou un símbol de la tipologia de contes que haurem treballat aquell dia.

Tots els infants que han assistit a les sessions han tingut una olla de fang amb el seu nom. Cada dia, en acabar la sessió de contes, el narrador/a dona a la canalla un dibuixet representatiu del tema dels contes narrats. Aquests dibuixos ja són a la biblioteca, segellats pel darrere. Cada infant posa el seu dibuix dins de l’olla que ha dut aquell dia de sessió a la biblio, o que tenia a casa.

Al final d’aquest cicle, qui hagi assistit a totes les sessions (o al nombre més alt d’elles) rebrà un regal de la biblioteca: un lot de llibres.

L’experiència està essent molt positiva. El nombre d’infants assistents augmenta cada dia (ens estem plantejant de cara al cicle de l’any vinent de fer en una sala més gran que no pas la infantil) i sempre comenten que els agraden molt les sessions.

La bilbioteca i l’Ajuntament també estan molt satisfets de com va endavant aquest projecte i de fet la programació de l’any vinent ja està força embastada…

Montserrat Cebrián i Sabat

Conta-contes i programadora. Tarragona

Revista N. Núm. 7. Primera època. Les mil i una. Esdeveniments al voltant de la narració. Any 2003, p. 8

Fes un comentari