Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

Sobre les llegendes urbanes, per Roser Ros

Sobre les llegendes urbanes

per Roser Ros

De primer, un intent de definició del gènere.

Alguns de nosaltres n’hem sentit parlar d’aquestes coses i i fins i tot les tenim per verídiques, però en realitat no són sinó una barreja de veritable i de fals. Al seu interior s’hi amaguen les pors que ens atenallen i els perills que ens envolten i que tan sols podem expulsar gràcies a l’exercici d’un acte simbòlic com és l’ús de la paraula.

Un munt d’articles, entrevistes i llibres publicats en poc temps assenyalen que el tema de les llegendes urbanes va prenent volada. No és que ara s’expliquin més que abans, és que l’augment i la qualitat dels estudis dedicats a aquest fenomen fa que, ara, quan les sentim o en som víctimes, puguem disposar de mecanismes teòrics que ens fan conscients d’estar davant d’un fet de folklore contemporani que s’anomena “llegenda urbana” o “rumor”. Si hem de creure les paraules de Josep M Pujol, aquestes unitats narratives que ella anomena “històries extraordinàries” no en tenen res d’urbanes, sinó que són l’evolució d’antigues llegendes. Ens arriben evolucionades per l’ús i el temps, com sol passar amb les coses que s’expliquen de boca a orella. Formen un repertori molt apreciat pels adolescents i els joves, encara que no n’és pas exclusiu. Un apunt de contemporaneïtat: a més a més del canal oral, es difonen a través d’internet.

Bibliografia sobre llegendes urbanes:

Rumeurs et légenden urbaines

RENARD, Jean-Bruno

Paris: PUF, 1999

Leyendas urbanas en España

ORTÍ, Antonio; SAMPERE, Josep

Barcelona: Martínez Roca, 2000

–“Llegendes urbanes i minories”

a: Revista d’etnologia de Catalunya n. 19 Novembre 2000, p. 86-99

– “Rumors i llegendes contemporànies a Catalunya: una enquesta sistemàtica”

a: Revista d’Etnologia de Catalunya n. 19 novembre del 2002, p. 100-109

–“Benvingut al club de la Sida”

BONADA, Lluis

a: El Temps 24 a 30 de setembre

–El fabuloso libro de las leyendas urbanas

BRUNVAND, Jan Harold

Barcelona: Alba Editorial, 2002

–“A la caça del cocodril albí” Jordi Puntí entrevista a Josep M. Pujol, folklorista

a: El País, Quadern n. 994, 17 d’octubre del 2002

–Benvingut/da al club de la Sida i altres rumors d’actualitat

GRUP DE RECERCA FOLKÒRICA D’OSONA. PUJOL, J.M., coordinador

Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2002

–Verónica, la virgen del espejo y las tijeras. Leyendas etiológicas y rituales de evocación

GONZÁLEZ TERRIZA, Alejandro Arturo

a: Estudos de Literatura Oral n. 7-8, p. 131-160

Roser Ros

On anirem a parar?

Permeteu-me un comentari: què pensarieu d’una “hora de conte”, convertida en animació amb el Conte de Sant Jordi i el Drac, caricaturitzada, amb intervenció de la mainada, i acabada amb la reunió de la princesa i el sant que es va corejar amb un “que se besen.. que se besen…” i finalitzada amb un “oé, oé, oé…” Fou el mateix dia de Sant Jordi. On queda la tradició i el respecte a la llengua?

Cal reconèixer que la mainada es va divertir. Però dins d’una biblioteca ….

D’una assistent a la sessió en qüestió.

Revista N. Núm. 6. Primera època. Correu, obriu el correu. Any 2003, p. 29

Fes un comentari