Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

L’harem occidental, de MERNISSI, Fatema

L’harem occidental

MERNISSI, Fatema

Barcelona: Edicions 62, 2001

Potser perquè poc després de visitar el Marroc em vaig perdre per les pàgines de “Rêves de femmes”, d’aquesta marroquina que tant ha escrit a favor de la condició femenina als països islàmics i que actualment ha rebut el premi Príncep d’Astúries.

Potser perquè un dels capítols d’aquest llibre va ser motiu de reflexió del seminari que vem organizar des de l’ANIN l’any 2002 sobre el tema de “Antropologia i conte”.

Potser perquè vaig visitar l’exposició “Fantasies a l’harem i noves Xahrazads” al CCCB, la comissària de la qual és la pròpia Mernissi.

Potser perquè el mateix centre cultural va tenir la iniciativa de convidar a qui volgués a llegir ininterropudament els contes de Les mil i una nits mentre durés la injusta guerra contra l’Irak (fa esborronar de debó que molts d’aquests contes se situin a la Bagdad medieval i a la veïna i plàcida ciutat de Basora). Mentre llegia i escoltava els contes se’m feia evident que allò de que tota guerra és el fracàs de la paraula, la força de la qual ens la va mostrar Xahrazad.

I potser perquè a tots aquests perquès hi he afegir que la Mernissi té una manera de raonar que m’estimula les neurones i m’afua les ganes de pensar, recomano la lectura d’aquest llibre. Tan sols al primer capítol, l’autora fa referència a un conte de les Mil i una nits que la seva àvia solia explicar-li, però en versió tan personal que no s’assembla pas gaire al que podem trobar escrit. Tot un repte per als narradors, no trobeu?

Roser Ros

Revista N. Núm. 6. Primera època. Llibres. Any 2003, p. 24