Esdeveniments Revista n

«Tercera Semana de la Oralidad. Albolote-Peligros», per Noemí Caballer

«Tercera Semana de la Oralidad. Albolote-Peligros»

(Andalusia, Mancomunidad de Juncaril)

per Noemí Caballer

“¡Atención, atención! “Por orden del señor Alcalde de Peligros! Se hace saber, que desde el viernes 18 al domingo 27 de octubre de este año que transcurre se va a realizar la TERCERA SEMANA DE NARRACIÓN ORAL en las prestigiosas localidades de Albolote y Peligros. Venidos desde Galicia, Cataluña, la Comunidad Valenciana, Extremadura, Castilla la Mancha, la Isla de Cuba, nuestra insigne Andalucía y por primera vez desde Japón, Oradores y Contadores, Romanceros y Narradoras, vendrán a deleitarnos con sus historias y a escuchar las que nosotros tengamos que contarles…”

Amb aquest “bando municipal” començava per tercer any consecutiu la “Semana de la Oralidad”, que els municipis granadins de Albolte i Peligros organitzen amb el principal objectiu de la recuperació de la tradició oral de l’entorn geogràfic d’aquests dos pobles tant peculiars, és per això que durant tot l’any es realitza un treball de camp exhaustiu entre la població per tal de recollir contes, cançons, romanços, jocs orals… I recuperar d’aquesta manera les tradicions de transmissió oral de la comarca. Amb tot aquest material es convoca un premi i se n’edita un CD. És una manera d’assegurar-se la perduració de la riquesa cultural de la zona, que és molta i molt variada, i de la recuperació de la memòria històrica popular.

La “Semana de la Oralidad de Albolote y Peligros” a més de ser un intent per a recuperar el passat i present oral de la zona, és també una trobada de professionals del fet oral: trobadors, narradors, poetes repentistes, romancers, joglars, pregoners,.. es donen cita durant una setmana per exposar el seu treball en diferents llocs dels municipis, així, aquets any hem explicat contes, cantat cançons i recitat poemes en llocs tant diferents com: associacions, “mercadillos”, universitats, casals d’avis, escoles, biblioteques, centres penitenciaris, teatres, estudis de ràdio, instituts, parcs i jardins.

Aquest any els narradors convidats han estat: Paula Carballeira (narradora i escriptora, de Galicia), Pepepérez (narrador i animador a la lectura, de Sevilla), Domingo Chinchilla (narrador i actor, de València), Germán Díaz (intèrpret de música tradicional, de Valladolid), José Antonio Roche (poeta repentista i narrador, de Cuba), Carmen Orte (cantant de romanços, de Badajoz), Yoshihira Hioki (narrador, de Barcelona-Japó)  i Noemí Caballer (narradora, Barcelona).

A més, Ernesto Rodríguez Abad (escriptor i narrador oral, de Tenerife), juntament amb Mari Paz Torres (bibliotecària, de Guadalajara) van ser els encarregats d’obrir la trobada amb dues conferències sobre les seves experiències com a organitzadors de certamens a l’entorn de la narració.

Aquest any per primera vegada la “Semana de la Oralidad” va incloure també una Marató de contes on van participar molts sectors de la població de Albolote i Peligros.

Com cada any la trobada va finalitzar amb el “Mosaico del Encuentro”, un intent d’agermanar oralitat amb gastronomia, les dones de Albolote i Peligros ens van sorprendre tant pels deliciosos “platillos” com pels divertits “chascarrillos”, “romances” i cançons populars.

En definitiva, una experiència divertidíssima i molt enriquidora.

(Els telèfons de contacte són els següents: 958 465428/ 958 465896)

Noemí Caballer

Revista N. Núm. 5. Primera època. Les mil i una. Comentari d’esdeveniments al voltant de la narració. Any 2002, pp. 14.