Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

Leyendas de Euskal Herria. MARTÍNEZ DE LENEA, Toni

Leyendas de Euskal Herria.

MARTÍNEZ DE LENEA, Toni.

Donostia: Erein, 2002

Aquest estiu he viatjat a Eukal Herria i he pogut conèixer la cultura d’aquest poble: la llengua, la gastronomia, el paisatge, l’arquitectura… i també la seva mitologia. Una visita a una llibreria de Lizarra em va portar fins aquest llibre que inclou nombroses narracions del País Basc i unes meravelloses làmines il·lustrades.

Són moltíssimes les llegendes en que apareixen les bruixes. Un exemple és Zugarramurdi, un poble al nord de Navarra, un dels indrets on solien reunir-se les bruixes i els bruixots i celebraven els seus aquelarres, ballaven i oferien al diable pa, ous i diners. La creença popular els atribuïa mals com la pèrdua de les collites, morts o naufragis. En realitat aquells “bruixots” eren persones que veneraven creences i mantenien vius ritus i costums ancestrals, encara que malauradament aquest fet no queda reflectit en cap conte.

Altres personatges mitològics i objecte de nombroses llegendes són les làmies, les terrible maris o els mateixos bruixots que acompanyaven amb els seus tambors els balls de les bruixes.

Imma Pujol i Farrés

Revista N. Núm. 5. Primera època. Llibres. Any 2002, pp. 19.