Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

Barbablava: l’heroi, el personatge. JANER, M. de la Pau

Barbablava: l’heroi, el personatge

JANER, M. de la Pau

Barcelona: La Galera, 2001

És un llibre acurat, fet amb saviesa i coneixement, tal com ens té acostumats la seva autora. Aquí estudia els herois de contes coneguts per la seva monstruositat. Una galeria per on desfilen el dimoni, el bou, el drac, el serpent, l’home llop, el vampir, els ogres i els gegants. I d’entre tots ells, el més extensament estudiat és, és clar, en Barbablava. Tant hi apareix el perfil del personatge que ens va lliurar Charles Perrault, com els seus parents més antics, o els seus coetanis. És intel·lectualment excitant descobrir el parentesc d’en Barbablava amb el dimoni, descobrir el seu arrelament dins el barroquisme del segle XVII i també trobar que el seu comportament envers les dones amb qui es maridava té molt a veure amb antics costums de comunitats humanes, en temps en què les dones eren raptades per ser dutes a les cases dels homes on ells passaven de la infància a l’adultesa.

En fi, tot un gavadal de descoberts us esperen dins aquest assaig.

Roser Ros

Revista N. Núm. 5. Primera època. Llibres. Any 2002, pp. 19.