Activitats Contes sensorials Projectes

Contes inclusius

Un viatge sensorial

Contes inclusius i adaptats per a persones amb pluridiscapacitat.

En el moment en que es va detectar un buit en el panorama d’oci cultural de la nostra societat, i que es feu evident que no hi havia una oferta adient per a persones amb pluridiscapacitat al mercat, se’ns va obrir la oportunitat de cobrir aquest buit amb els contes.

El conte, la nostra eina de treball, és mal·leable i adaptable a qualsevol situació d’una manera gairebé immediata. Aquesta característica, fa que el conte esdevingui l’eina ideal per a poder iniciar aquest canvi social, que, si ens en sortim, trencarà la barrera cultural a la qual estan sotmeses les persones amb diversitat funcional.

Amb el nom d’Un viatge sensorial hem creat un projecte que ofereix sessions de narració adaptada per poder arribar també a nens/es amb dificultats cognitives, visuals i auditives, és a dir, amb pluridiscapacitats.

Des de els professionals de l’ANIN hem tingut molta cura que aquesta sigui una oferta real, normalitzada i de molta qualitat que pot incorporar-se a la vida cultural del territori (biblioteques, centres cívics, festes majors…) de manera habitual i que no exclou ningú, nens /es amb i sense pluridiscapacitat comparteixen junts el mateix espai d’oci en igualtat de condicions.

OBJECTIUS

  • Trencar una barrera cultural.
  • Fer cultura a l’abast de tothom.
  • Crear un espai per compartir, on nens amb i sense discapacitat puguin gaudir junts de l’activitat i es puguin conèixer els uns als altres.
  • Realitzar de manera indirecta i lúdica una tasca real d’integració i sensibilització.

NARRADORS/ES

Per tirar endavant aquest projecte havíem de ser més d’un, per això, vàrem obrir puntualment un espai de formació, vam estar treballant la comunicació amb aquests col·lectius i finalment, ara, som 5 les conta contes que anem fent feina: Món Mas, Susagna Navó, Patrícia McGill, Mercè Rubí i Elisabeth Ulibarri

PER ON ANEM?

Poc a poc, sembla que el mercat es va obrint, però molt poc a poc, sembla que al mercat li costi de creure que els nens afectats tenen una gran capacitat de gaudir (la desconeixença és el que té). Ara bé, l’any 2015 sembla que el boca-orella vol començar a funcionar, i, a part d’algunes biblioteques que ja creuen en el projecte, s’han fet alguns festivals per la inclusió que han contractat la nostra proposta, i allà a on hem anat, hem triomfat i, en moltes ocasions, hem fet gaudir nens afectats. No puc explicar la satisfacció interior que això comporta, s’ha de viure.

Un viatge sensorial ha passat per la Tamborinada, pel Mercat de les Flors, pel Festival Inclusiu del Parc de la Ciutadella, s’ha establert a l’Hospitalet, a Cornellà es va fent i desfent, a Gavà s’hi passeja de tant en tant i a les Festes de Gràcia hi té un lloc ben assignat que cada vegada és una mica més gran…

Queda molta feina per fer, hi ha moltes ganes de fer-la i esperem que d’aquí no gaire haurem de fer una crida als professionals de l’ANIN perquè les cinc que som no podrem abastar la feinada que tindrem, aleshores podrem dir que els contes han estat la punta de llança per trencar aquesta barrera cultural.

 

Any de creació del Projecte: 2012

Col·laboradors: ANIN i IMD (Institut Mpal. de Discapacitat)

Si en voleu saber més: www.unviatgesensorial.wordpress.com