Contes sensorials Projectes Revista n Vida associativa

UN SOMRIURE PER A EN GUIM per Elisabeth Ulibarri

UN SOMRIURE PER A EN GUIM

per Elisabeth Ulibarri

TRENQUEM UNA BARRERA CULTURAL

Sorprenentment, a Barcelona i arreu del país, hi ha una barrera cultural que cal trencar.

Les persones amb pluridiscapacitats, que tenen dificultats motrius, cognitives i sensorials, no poden gaudir d’una oferta cultural normalitzada enlloc, perquè no existeix. I no és impossible crear-la, ja que els contes tenen la capacitat d’arribar a l’interior d’aquestes persones i fer-les gaudir. Han de ser contes convenientment adaptats, naturalment, però arriben.

És per això que a l’ANIN es va organitzar el taller UN SOMRIURE PER A EN GUIM, que ha pogut donar eines a uns quants narradors per treballar amb aquest tipus de públic i poder així oferir cultura i oci des de la nostra associació, de manera normalitzada i inclusiva, també a aquest sector de la societat . Per tirar endavant aquest projecte tan innovador, hem comptat amb la col·laboració de CHEMA FERRER, pedagog i psicòleg de l’escola Esclat de nens amb paràlisi cerebral, i amb la col·laboració de l’IMD (institut municipal de persones amb discapacitat), que ha facilitat la realització de pràctiques per part dels narradors participants en ell taller a diferents escoles d’educació especial de Barcelona.

Personalment, estic molt contenta de com funciona el taller, de la implicació dels narradors, de la seva il·lusió i del seu creixement quan connecten amb els nens, i de la resposta de les escoles on s’han fet les pràctiques.

A poc a poc, la barrera es va trencant i hi ha més programadors interessats en el projecte. Algun dia, amb una miqueta de sort, l’ANIN podrà dir: «Mira!!!, hi fan un espectacle brutal i és inclusiu!!!, i allà hi érem nosaltres fa uns quants anys, fent de pioners i obrint camí».

Revista n 8. segona època. Es cou a l’ANIN. 2012. p 18