Esdeveniments Revista n

Les veus de les rondalles: un projecte de narració que s’emmarca dins “2003, any Francesc de Borja Moll”, per Roser Ros

Les veus de les rondalles: un projecte de narració que s’emmarca dins “2003, any Francesc de Borja Moll”

per Roser Ros

En Francesc de Borja Moll va ser un filòleg col·laborador de Mn. Alcover en el Diccionari Català Valencià i Balear de la llengua Catalana i l’artífex de la seva publicació; però com que en Moll era un home inquiet i polifacètic, no tan sols va ser l’agosarat editor de les Rondalles Mallorquines recollides per Jordi des Racó (alter ego de Mn. Alcover) sinó que devers els anys cinquanta i seixanta va posar veus a aquells relats que van entrar a les cases dels mallorquins a través de la ràdio (actualment es poden adquirir aquestes versions radiofòniques en casset i d’aquí a ben poc serà possible fer-ho en format CD).

En ocasió de l’any Moll, la Fundació Maria Ferret de Mallorca ha organitzat un cicle de narració anomenat “Les veus de les rondalles” amb l’objectiu que tota mena de públics poguessin gaudir d’una estona escoltant relats de la veu de narradors vinguts de diferents indrets dels Països Catalans.

Així, els dies 4 i 5 d’abril iniciava el cicle la mallorquina Sara “Sa rondallaire” (néta d’en Francesc de Borja Moll) a la terrassa de la Misericòrdia a Palma de Mallorca; seguidament, els dies 11 i 12 d’abril l’encarregada de posar veu als relats era Pilar Aínsa procedent de Menorca i ho feia a la biblioteca d’Artà; els dies 9 i 10 de maig prenia el relleu en Llorenç Giménez vingut de València; els dies 16 i 17 de maig la mallorquina “Catalina Conta-contes” n’explicava a Santa Maria la Major d’Inca; els dies 23 i 24 de maig ho feia Roser Ros, de Barcelona, a la Terrassa de la Misericòrdia de Palma; i tancava el cicle el valencià Carles Cano que duria les seves narracions al Claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor els dies 30 i 31 de maig.

Roser Ros

Revista N. Núm. 6. Primera època. Les mil i una. Comentari d’esdeveniments al voltant de la narració. Any 2003, p. 21