Recomanacions bibliogràfiques Ressenyes Revista n

El difunto y otros cuentos, d’EÇA DE QUIROZ, José Mª

El difunto y otros cuentos

EÇA DE QUIROZ, José Mª

Madrid, Celeste Ediciones, 2000

L’autor dels contes del llibre va néixer el 1845 a Póvoa de Varzim i va abandonar aquest món malalt de tuberculosi (una malaltia, per cert, molt romàntica) el 1900 a Neully, París, França, on ocupava el càrrec de cònsol de Portugal. Diu el pròleg del llibre que la literatura d’Eça és el gran exponent de la literatura realista portuguesa. Per a Eça de Queiroz, el Realisme era una reacció contra el Romanticisme”.

Segons Ítalo Calvino, allò que caracteritza els contes del dinou és que parlen de fets increïbles deixant sempre una via oberta per a l’explicació racional. Contràriament, el relat meravellós és aquell que accepta l’inversemblant i l’inxeplicable sense cap ombra de dubte.

Després d’aquest aclariment, crec que el que he llegit aquí són tres magnífics contes: dos de tall realista, un de romàntic. Tres peces mestres escrites per un portuguès que deia “el meu mal és l’amor a la perfecció; aquest absurd afany de voler fer les coses més vulgars sempre de la manera més completa i brillant.”

Roser Ros

Revista N. Núm. 6. Primera època. Llibres. Any 2003, p. 26

Fes un comentari