Esdeveniments FEST Projectes Revista n

200 anys, 200 contes, 200 narradors. El PROJECTE 2012 del FEST per Zalka Csenge Virág

200 anys, 200 contes, 200 narradors.

El PROJECTE 2012 del FEST

per Zalka Csenge Virág

narradora hongaresa, www.zalkacsenge.hu

trad. Patricia McGill

La idea del PROJECTE GRIMM va néixer a la conferència del FEST de 2011 a Toledo, Espanya. Per tal de celebrar el 200 aniversari de la primera publicació dels Kinder– und Hausmärchen dels germans Grimm, diversos narradors representants de diferents països d’Europa van decidir que explicarien, explicarien i explicarien contes dels Grimm durant l’any 2012, i que, a més, ho transformarien en un joc! Teníem mitja hora abans d’agafar l’autobús a Guadalajara; només vam tenir temps d’inventar-nos les normes bàsiques, i trobar algú que coordinés la resta. Em vaig oferir com a voluntària… i no tenia ni idea d’on m’estava ficant!

Primer de tot, les normes havien de ser escrites i traduïdes. Eren relativament simples:

1– Cada participant (narrador o grup) escull dos contes Grimm que vol explicar.

2– Cada participant rep també dues històries a sorts escollint dos nombres a l’atzar.

3– Els participants creen espectacles utilitzant aquests quatre contes Grimm, els graven, i els envien a través d’un web.

4–. Els contes Grimm s’encomanen, i tots viuen feliços i mengen anissos.

Oi que és fàcil? Encara va ser més divertit entre bambolines! Vaig haver de preparar una llista de totes les històries dels Grimm, i després fer el seguiment de qui explicava què. Vaig marcar els contes escollits de color rosa, i les històries decidides a sorts amb verd. Després només va caldre actualitzar-la i observar com la pàgina s’anava omplint de coloraines.

Després de Toledo, van arribar un munt de missatges a la meva bústia de correu, de narradors de tota Europa que m’escrivien en anglès, castellà, i ocasionalment en alemany, escollint els seus contes i temptant la seva sort. Vaig gaudir molt assabentant-me de l’existència de nous narradors, visitant les seves pàgines web, posant cares a noms, i noms a països. La llista es va omplir ràpidament. Mentre escric aquestes línies, només un grapat de contes Grimm resten encara per agafar (hi ha una llista a la pàgina web, si hi estàs interessat!).

Va ser curiós constatar que els «grans» contes Grimm no són en absolut els més populars entre els narradors; cap Ventafocs, Caputxeta Vermella, Bella Dorment o Blancaneu van arribar ni tan sols als tres primers llocs! Al capdavant de la llista hi ha Rapunzel (d’acord, suposo que ja la podem anomenar «gran», d’ençà que és una princesa Disney); just al darrere hi tenim Les Tres Filadores, i en tercer lloc Mare Neu. No em puc queixar!

Llavors, unes poques setmanes després, els darrers dies de Desembre, van començar a arribar els vídeos a la meva bústia de correu electrònic. La data límit original del projecte era el 31 de desembre de 2011, però vam decidir extendrela indefinidament ja que encara hi havia contes importants que encara no estaven agafats. Els últims dies de 2011 van arribar dotzenes de correus amb enllaços i arxius de vídeo. Em vaig poder asseure amb la meva tassa de te i el meu ordinador a veure els espectacles de narració més extraordinaris arribats de tota Europa!

Ara l’única cosa que faltava era construir la pàgina web. Vaig començar un blog per tal d’anar penjant els vídeos a mesura que anaven arribant, i etiquetar-los per què els visitants de la pàgina els poguessin cercar per conte, idioma, país, o narrador. Els vídeos són pujats tan aviat com arriben. Amb el nombre actual de participants, esperem tenir aproximadament uns 300 contes!

Amb tot, el Projecte Grimm no tracta només del blog o els vídeos. El PROJECTE GRIMM tracta de la narració oral. Té com a objectiu omplir Europa a vessar de Grimm durant l’any 2012; vol mostrar a la gent que la narració oral és viva, sana, i plena de la màgia que tenia 200 anys enrere. Tracta d’explicar, i explicar, i deixar que la gent sàpiga que la narració oral és al seu voltant, al seu abast, aquí mateix, posada en pràctica per narradors que no deixarien la seva feina per res del món!

El PROJECTE GRIMM tracta d’agafar els contes Grimm que han estat congelats sobre paper tant de temps, i donarlos vida, tornant-los les ales perquè viatgin com antigament: de boca en boca, de persona a persona.

Que comencin els contes!

http://projectgrimm.blogspot.com

http://www.facebook.com/projectgrimm

Revista n 8. segona època. Es cou per allà. 2012. p 26