Esdeveniments Revista n

II Jornades sobre la cultura de l’oralitat, per Martha Escudero i Ignasi Potrony

II Jornades sobre la cultura de l’oralitat

per Martha Escudero i Ignasi Potrony

Organitzades per Fundació La Caixa a Caixaforum,

Av. Marquès de Comillas, 6-8 08038 Barcelona

Del 30 de maig a l’1 de juny de 2003

Aquestes jornades es van articular en dues nits de contes per a adults, un matí de contes per a infants i una jornada, la de divendres, que va ser anomenada de “debat”.

La primera part d’aquesta jornada es va iniciar amb la intervenció de José Manuel Pedrosa, professor de literatura comparada, traductor i recopilador de tradicions orals i Pepe Esteban, escriptor i editor. El professor Pedrosa va fer una divisió dels relats, per a estudi, i l’escriptor Esteban va parlar de les seves recopilacions de refranys, sobretot anticlericals. Tots dos van trufar les seves intervencions amb alguns exemples divertits.

A segona hora del matí hi va haver una taula rodona encapçalada per José Manuel de Prada Samper, traductor i folklorista, Arnau Vilardebó, actor, autor i productor teatral i Albert Estengre, narrador i president de l’Anin. Les intervencions es van centrar en el tema de l’actor versus el narrador i no en el proposat, que era el de folkloristes versus narradors professionals. Tanmateix, va ser interessant saber que De Prada Samper, com a folklorista, du a terme una investigació entorn a la figura del narrador professional, i que, d’acord amb les intervencions dels assistents, el públic percep de manera ben diferent a un narrador o a un actor que explica històries.

La segona part de la jornada, (i els contes d’aquella nit que la van seguir,) es centrà en Galícia i, més en concret, en el drama del petroler Prestige i les seves seqüeles. Van intervenir: Suso de Toro, escriptor, Manuel Rivas, poeta i escriptor, Xurxo Souto, escriptor i músic. I ben poca cosa es va dir sobre l’oralitat.

A l’apartat anomenat “Nit de narradors i de contadors d’històries” van participar, el divendres, Carlos Blanco i Cándido Pazó, seguint amb el tema gallec amb una mena de monòlegs estil club de la comèdia. La nit de dissabte vam poder escoltar els bells i bons contes de Tim i Casilda, i Arnau Vilardebó va presentar un espectacle d’humor amb la seva particular visió de la mitologia grega.

El matí de diumenge van narrar Noemí Caballer (amb Diego i Quim, de músics), Jordi Palet, Rat Cebrian i Laura Rodríguez, embadalint a petits i grans per igual. La presència d’associades i associats de l’Anin a la jornada de debat va ser nombrosa i ens va permetre d’aprofitar entre nosaltres més coses, potser, de les que en sí la jornada va oferir. Al bar, com a vegades succeeix en aquests casos, vam tenir l’oportunitat de departir amb el professor Pedrosa, que va oferir de mantenir-nos en contacte per fer ús del seu pou de troballes i treballs. Va dedicar i obsequiar a l’Anin amb un exemplar del seu llibre “La selva de los Hainteny”. Per a aquells narradors que pugui interessar, anotem alguns dels llibres que es van mencionar:

“La Ciudad Oral” de José Manuel Pedrosa

“La oralidad, la escritura y la muerte” de Jack Goody

“Oral tradition” de Ruth Finnegan

“Poéticas de la voz” de Paul Zumthor

“The Singer of Tales” de John Lord

“Refranero anticlerical” de Pepe Esteban (refranys en castellà contra el clero)

“Judas, hideputa” de Pepe Esteban (insults en castellà)

“La escritura del silencio” d’Emili Lledó (filosofia)

“La niña que creó las estrellas” de José Manuel de Prada Samper

“El pájaro de fuego y otros cuentos populares rusos” de José Manuel Pedrosa

“La mujer de musgo y otras leyendas alemanas” de José Manuel Pedrosa

Martha Escudero i Ignasi Potrony

Revista N. Núm. 6. Primera època. Les mil i una. Comentari d’esdeveniments al voltant de la narració. Any 2003, p. 21