Esdeveniments Revista n

LABORATORI DE LLETRES I IMATGES A LA BIBLIOTECA ROCA UMBERT per Glòria Gorchs

LABORATORI DE LLETRES I IMATGES A LA BIBLIOTECA ROCA UMBERT

per Glòria Gorchs

La Biblioteca Roca Umbert de Granollers va voler sumarse a la commemoració dels 200 anys de la publicació dels contes dels Germans Grimm, i és clar, la millor manera era fent-ho a partir de la narració d’un dels contes.

L’objectiu que perseguíem com a biblioteca era bàsicament un: explicar-los justament que aquests contes orals van arribar als llibres gràcies a la feina de persones com els Grimm, o Perrault, o fins i tot Joan Amades, que van fer de compiladors.

El conte escollit va ser la Blancaneu, en versió d’Albert Jané, ja que preteníem apropar a les famílies una versió llarga, completa del conte i amb una traducció rica literàriament i amb ritme.

Per a l’ocasió vam preparar una sala gran tota buida, a les fosques, amb només un petit llumet de peu al costat d’un balancí. Al peu del balancí unes mantes de patchwork perquè poguessin seure els assistents a escoltar la narració.

L’experiència va ser extraordinària, tot i tenir en compte que la meva formació com a narradora és bàsica i totalment amateur. Però vaig descobrir que la gran majoria d’aquelles famílies –que són lectores habituals– o no havien explicat mai el conte als seus fills o en coneixien versions escurçades i/o ensucrades.

Ja sigui pel clima creat o per la riquesa del conte, el cert és que va ser un quart d’hora de tensió i màgia irrepetible, que estic segura que aquella vintenta de nens i nenes, d’entre quatre i vuit anys, no oblidaran fàcilment. Ni els seus pares ni jo.

La reflexió posterior va ser que potser des de les biblioteques es demana molta innovació als narradors en els seus repertoris i, per contra, deixem d’explicar alguns contes que donem per suposat que ja es coneixen.

Aquesta narració formava part d’una activitat mensual que es realitza a la BIBLIOTECA ROCA UMBERT anomenada LABORATORI DE LLETRES I IMATGES, http://www.granollers.cat/blocs/cultura/laboratori-lletres-i-imatges

que pretén ser un espai d’experimentació per a les famílies al voltant de la narració, la creació literària i artística.

I, la veritat sigui dita, n’estem molt cofoies!

Revista n 8. segona època. Es cou per aquí. 2012. p 22