Ressenyes Revista n

El dimoni sense feina de Salvador Comelles per Montserrat Solanas

El dimoni sense feina

COMELLES, Salvador

Barcelona: Barcanova, 1998 Núm.4, sèrie taronja

Un titella dimoni està tip de rebre garrotades. Abandona el guinyol i surt a buscar una altra feina. S’acosta el Nadal i la troba fent de dimoni als Pastorets. Com li agrada! Però la temporada passa i torna a tenir gana i no té feina. Breument, i per necessitat, fa de llop en la història de la Caputxeta Vermella, però en treu poc profit i quasi una pallissa. Torna a la recerca i un dia es troba un altre dimoni que passa corrents pel seu costat i l’apressa:

–Vinga, noi! Que farem tard…– Aquest banyeta no és de debó, però el nostre dimoni té una bona oportunitat per afegir-se a la colla de diables que salta, llença espurnes de foc i fa grans espetecs. Finalment ha trobat el seu lloc, permanent, apropiat i sense garrotades.

El conte està recomanat per a partir de 8 anys. Altres infants més petits, però, també s’hi divertiran, riuran i entendran les angúnies d’un dimoniet apallissat com a titella, i el seu afany de fugir-ne, saltant d’una història a l’altra fins a resoldre’s la vida, Una condició per a gaudir millor de la història, i entendrela, és que aquests joves lectors coneguin les tradicions i els costums de la nostra terra, on el dimoni, fantasiosament, participa. En el text, l’autor ha barrejat fragments de la cançó tradicional (Fum, fum, fum..) i personatges del pessebre, Josep, cap del personal, els pastorets, el pescador, el caganer… Ha introduït el conte de la Caputxeta, i la festa popular del correfoc amb el seus diables renouers. Llenguatge acurat, en una prosa entenedora i divertida. El tema és força  evident i actual, embolcallat en un entorn de tradició i fantasia. Sense oblidar les il.lustracions en blanc i negre de Montse Ginesta, adequades i atraients.

Montserrat Solanas

Revista N. Núm.1. Primera etapa. notícia de llibres per a explicar a infants. Any 2000. pp. 12